EN | NL

Over Ons...

UMI SUSHI & ASIAN CUISINE

SUSHI - VOORGESCHIEDENIS

Sushi is een hapje uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat uit (afgekoelde) gekookte rijst die met rijstazijn is gezuurd. Dit wordt typisch gecombineerd met andere componenten zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd. Sushi wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus.

De oorsprong van sushi ligt in de conservering van vis door het te laten fermenteren met rijst, wat aan het begin van onze jaartelling in Japan een gebruikelijke praktijk werd, waar men aan het begin van de zeventiende eeuw ook de rijst mee begon te eten wanneer de vis nog niet volledig gefermenteerd was. Toen steeds meer Japanners zich verse vis konden veroorloven werd rijstazijn toegevoegd om de enigszins zure smaak van de gedeeltelijk gefermenteerde rijst na te bootsen.

Sushi begon als street food, maar is dankzij de rijke variatie aan vis in de baai van Tokio en de ambachtelijk houding van Japan uitgegroeid tot een delicatesse. Het was uiteindelijk aan het begin van de negentiende eeuw in Tokio dat de tegenwoordige sushi vorm kreeg, met verschillende soorten vis, zeevruchten, groente en zeewier, samen bereid in kleine, sierlijke hapjes. Aan het begin van de twintigste eeuw verspreidde deze sushi zich over de rest van Japan en in de tweede helft van de twintigste eeuw over de rest van de wereld.

NIEUWSBRIEF

SCHRIJF U IN